OCRsport.hu
Hírek az OCR világából

Megszületett a döntés: az öttusa ötödik sportága az akadálysport, kétféle távon próbára bocsátva

0

A hétvégi budapesti öttusa világkupa mellett megrendezett konferencián került sor az öttusa megújításában mérföldkőnek számító döntésre, amellyel a klasszikus lovaglást felváltó sportágról szavaztak. Hosszas előkészítés és számos vita után végül az akadálysport (OCR – obstacle course racing) két változatát választották tesztelésre.

Az akadálysport számára ez a döntés azért is különleges, mert több, mint 60 sportág került be az első javaslatba, és végül az OCR ezek közül nyerte meg az öttusa “ötödik elemét”.

Az akadálysport ókori múlttal rendelkezik, de sportágként nagyon fiatal. Az elmúlt közel 100 évben azzal vált ismertté és népszerűvé, hogy a modern katonai kiképzésben kiemelt szerepet kapott. Ezzel a döntéssel egy olyan sport viszi tovább az öttusa hagyományait, amely a történelmi katonai kapcsolat révén átvezeti a régi öttusát a modern öttusába.

Az 1912-es stockholmi olimpiai játékokon a Modern Olimpiai Játékok alapítója, Pierre de Coubertin a modern öttusát (pentathlon) a legteljesebb, összetettebb, képzettebb sportoló azonosítására vezette be.

Az idők változása a legtöbb sportágban szükségessé tette a szabályok, a távok, a versenyrendszer megváltoztatását, új sportágak létrehozását. A sport általánossá válása, a modern média lehetőségei, az etikai és morális értékek fejlődése mind olyan szempontok, amelyeket az Union Internationale de Pentathlon Moderne (UIPM) sem hagyhatott figyelmen kívül, így a lovaglás helyett hosszas vita után keresni kellett egy új sportágat.

A sportág kiválasztását szigorú kritériumokhoz kötötték, amelyek közül a szakmai, az emberi, a média és az etikai kérdések is fontos szerepet kaptak.

Figyelembe véve a NOB követelményeit a 2028-as Los Angeles-i Olimpiai Játékok programjával kapcsolatban a következő szempontok kaptak kiemelt jelentőséget:

  • egyezik a modern öttusa alapelveivel, amely a Pierre de Coubertin által megalkotott teljes sportolót vizsgálja
  • csökkenti a költségeket és a szervezés bonyolultságát
  • legyen széleskörűen népszerűsíthető és magas részvételi számot elérő az egész  világon
  • legyen minél inkább korcsoportoktól független
  • legyen dinamikus és vonzó a közönség számára
  • jellemezze egyszerű és kezelhető képzési és szervezési infrastruktúra

Ezek alapján a budapesti konferencián a résztvevők megszavazták az akadálysportot a Nemzetközi Olimpiai Biztottság döntéshozatali ütemtervét is figyelembe véve. A konferencián részt vett Ian Adamson, a Nemzetközi OCR Szövetség elnöke is, akivel a Magyar OCR Szövetség vezetősége még vasárnap találkozott.

Az UIPM bizottsága úgy döntött, hogy teszteli az OCR-t a vívás, az úszás és a lézerfutás mellett. A lovaglás még egy ideig része lesz az öttusának, de a versenyeken egyre nagyobb hangsúlyt kap az OCR versenyszám is.

A tesztelés közvetlenül az UIPM 2022 öttusa világkupa döntője után kezdődik június végén Ankarában (TUR). Az átfogó tesztelést követően a végső döntést az UIPM következő kongresszusa hozza meg.

Az UIPM elnöke Dr. Klaus Schormann így nyilatkozott a döntés után:

„Bár még mindig vannak részletek, amelyeket pontosítani, véglegesíteni kell, új és kivételes lehetőségünk van arra, hogy növekedjünk, és láthatóvá tegyük sportágunkat a jövő generáció számára, és ez nagyon izgalmas időszakot jelent a modern öttusa történetében.”

Az új szakág teljes bevezetésére az öttusába a 2024-es Párizsban megrendezésre kerülő Olimpiai Játékok után kerül sor. 

Minden résztvevő egyöntetűen egyetértett abban, hogy a sportág teljes újraértékelése egy olyan sportág jövőjét hivatott biztosítani, amely több mint 100 éve az olimpiai játékok központi részét képezi.

Tóth Viktor: ocrsport.hu

Magyar OCR Szövetség (Hungarian OCR Association, HOCRA)

Részletek: 

https://www.uipmworld.org/news/new-5th-discipline-update-obstacle-discipline-selected-testing