OCRsport.hu
Hírek az OCR világából

VI. OCR Világkongresszus – 2020-ban online

0

Az idei évben az OCR világkongresszust online hívták össze, augusztus végén. A magyar szövetség vezetősége is részt vett rajta, több kérdésünkre kaptunk választ. Sajnos az idő rövidsége miatt maradtak megválaszolatlan kérdések, de a 73 résztvevő ország képviselői sok új információval lettek gazdagabbak.

Röviden összefoglaljuk a legfontosabb kérdéseket, a minket leginkább érintőekről később részletesen is beszámolunk.

Ian Adamson, Lindsay Webster és Joe De Sena köszöntője indította az eseményt. Adamson a FISO elnöke, Webster a versenyzői és szakmai bizottság vezetője…. de hogy került a képbe De Sena, aki a Spartan Race versenyek kitalálója és vezetője? Ő jelenleg a FISO központi bizottságának tagja. Ez sok tagország számára volt meglepetés, több kérdés is érkezett ezzel kapcsolatban a vezetőséghez, akik röviden válaszoltak: Joe De Sena feladata, hogy a FISO és Spartan (a versenysport és a tömegsport) közötti ellentéteket segítse elsimítani. Az ezzel kapcsolatos további kérdésekre, köztük a HOCRA vezetőinek kérdéseire is később válaszolnak.

Következtek a gazdasági, pénzügyi beszámolók. Itt általánosa arról beszéltek, hogy az OCR versenysport jelenleg még a kezdeti lépéseket teszi, a pénzügyi háttér csak most alakul ki hozzá. Ez minden kontinensre igaz… A legaktívabbak az ázsiaiak, akiknél számos nagy szponzor és óriási tömeg is az OCR mögött áll.

A következő nagy téma, hogy a FISO illetve a World OCR 4 önálló nagy sportágra lett felosztva, ezeket képviseli nemzetközi szinten a FISO illetve nemzeti szinten az ország OCR szövetsége. Ezek:

  • OCR
  • Ninja
  • Parkour
  • Adventure Racing

Ezek mindegyike megfelel az OCR definíciójának: „egyik helyről eljutni a másikra, miközben különböző típusú és nehézségű épített illetve természetes akadályt kell leküzdeni”.

Erről hosszan értekeztek az illetékesek, hiszen ez a felosztás viszonylag új és nagyon előremutató.

Több ország, köztük a HOCRA is kérdezte a nemzetközi versenysport besorolás helyzetét. A válasz erre az volt, hogy a GAISF bejegyzések (több más sportág is erre a sorsa jutott) idei szüneteltetése csak a jövő év elejéig tart, akkor a GAISF szavazni fog az új tagokról. Az OCR helyzete stabil és biztos, minden alapkövetelménynek megfelel, a nemzeti szövetségek aktivitása is kellőképpen erős. (Itt felmerült a kérdés, hogy a Spartan és az OCR magas szinten való összekeverése nem okozhat-e problémákat, de erre egyelőre nem kaptunk választ.)

További kérdések merültek fel a versenyszabályokkal, az akadályokkal, a versenybírókkal, a nemzetközi marketinggel és az edzőképzéssel kapcsolatban, de ezekre később kapunk válaszokat.

A 6. OCR Világkongresszus közel 3 órán át hozta össze a világ több, mint 70 országából a sportág képviselőit.

A HOCRA vezetősége több akciótervet, vázlatot is készített az esemény után, ezeket kidolgozva hamarosan a nemzetközi OCR képviselők elé tárják.

Fontosak az idei versenyek, a felkészülés, az országos szinten lévő kibontakozás (egyesületek, versenyek, edzések, programok), hogy 2021-ben az OCR sportág hatalmas lépéssel kezdjen egy új korszakot!