OCRsport.hu
Hírek az OCR világából

Terepakadályfutás Kaposváron – 2. KE Cross Run és MEFOB

0

Kaposváron második alkalommal rendeztek terepakadályfutó versenyt, amely ezúttal az első magyar Egyetemi és Főiskolás Bajnokság is volt. Több távon, többféle versenyszámban állhattak rajthoz a sportolók, az abszolút győzelmet Horváth Arnold és Mehring Bogi, a MEFOB győzelmet pedig Szerb Bence és Mehring Bogi szerezték meg.

A Kaposvári Egyetem tőszomszédságában egy nagyon szép lovas akadály pályán és a környező erdőkben, nádasokban megrendezett versenyen 4km hosszú körpályán mérték össze a tudásukat a sportolók, a hosszabb távon indulók két kört teljesítve. A gyerekeknek egy rövidített pályát biztosítottak a szervezők, ahol a legkisebbek is elszántan és állhatatosan teljesítettek a rájuk szabott nem könnyű feladatokat.

Az első futamban a férfiak indultak majd utánuk 10 perccel később a hölgyek, mind a 4 mind a 8 km távot teljesítők. Horváth Arnold, aki gimnazistaként atléta és triatlonista versenyző, hamar az élre állt, az első kör felétől biztosan és taktikusan vezette a mezőnyt, az akadályokat szinte lassítás nélkül teljesítve. Mögött végig feszült és izgalmas csata bontakozott ki Szerb Bence és Szilágyi Ádám között, csak az utolsó szakaszon vált biztossá Szerb ezüstérmes helyezése, Szilágyi közel 20mp hátránnyal szerezte meg a bronzérmet.

A hölgyeknél Mehring Bogi okos kezdéssel hamar az élre állt, onnan minden kilométeren növelte az előnyét végül magabiztos 4,5 perces előnnyel elsőként ért célba. Az ezüstérmet Halas Eszter, a bronzérmet Fekete Zsófia szerezték meg.

A nap talán legizgalmasabb eseménye a csapatverseny volt, ahol 4 fős csapatok párosával teljesítettek 1-1 kört, a végén a két befutó ideje adódott össze, így egészen a célbaérésig izgalmasan nyitva hagyva a sorrendet. Itt a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium csapat bizonyult a leggyorsabbnak, őket a Nyíregyházi Egyetem „Nyerőteam” csapat követte, a bronzérmet pedig a Kaposvári Egyetem „Hegyi kecskék” csapata szerezte meg.

Az akadályok és a pálya alapvetően gyors és teljesíthető volt, a szervezők a Terepakadályfutó Szövetség alapelveivel összhangban tervezték a pályát. A magyar és a nemzetközi szövetségek elsősorban olyan versenyeket, pályákat írnak elő, ahol az akadályok leküzdhetőek, de az eredmény szempontjából nem mindegy, hogy ki milyen gyorsan teljesíti azokat. A nehéz és ezért büntetőfeladatokkal ellátott akadályok száma kevesebb, mint néhány ismertebb versenyen, ugyanakkor a futótudás, a mozgáskoordináció és a robbanékonyság nagyobb szerepet kap. Természetesen bizonyos versenytípusok esetén a nehezebb akadályok szerepe is hangsúlyosabb. Erről a www.tefutsz.hu és a www.worldocr.org honlapokon lehet bővebben tájékozódni.

A rendezvényen a Magyar Honvédség több bemutatóval, technikával és tájékoztatóval várta a közönséget, de volt amerikai football bemutató és kipróbálási lehetőség, valamint különböző gyerekprogramok biztosították a családi kikapcsolódást.

Eredmények: http://korido.hu/2018IIKECrossRun_result

A verseny honlapja: http://crossrun.hu/hu/