OCRsport.hu
Hírek az OCR világából

SIKERES ELSŐ OCR-EDZŐI ALAPKÉPZÉS A MAGYARORSZÁGI OCR SPORT SZÖVETSÉG SZERVEZÉSÉBEN

0

2023.11.18-19-én zaljott az első alapfokú OCR-edzőképzés. A kétnapos továbbképzésre az ország számos pontjáról érkeztek edzők, akik különböző területeken dolgoznak, de egy dolog közös bennük: szívükhöz közel áll az OCR, versenyzőként és edzőként is aktívan részt vesznek a magyar OCR-sportban vagy az öttusában. 

A Szövetség elnöksége és Edzői Bizottsága / Szakmai Bizottsága nemzetközi viszonylatban is egyedülálló képzési programot dolgozott ki, melyhez kredit- és licenszrendszert is kialakítottak. Az egymásra épülő szinteken egyre mélyebb tudást szerezhetnek az edzők, és ezzel párhuzamosan egyre több jog is illeti meg őket, amelyeket a Szövetség biztosít számukra.

Az alapfokú OCR-edzői képzésen való részvétel feltétele egy már meglévő, legalább középfokú edzői végzettség (“OKJ”-s bizonyítvány vagy egyetemi diploma), valamint a Szövetségtől kapott sportági jártassági elismerés. A tanfolyam elméleti előadásain és gyakorlati óráin való részvételt követően a licenszkártya megszerzéséhez sikeres írásbeli vizsgát kellett tennie a programban résztvevőknek. Az oklevél és a licenszkártya már a 20 új OCR-edző kezében, azonban tevékenységük folytatásához egy éven belül 20 MET-kreditpontot is meg kell szerezniük, illetve részt kell venniük egy HOCRA által szervezett továbbképzésen.

A képzés tematikája

A képzés programjának gerincét a World Obstacle Level 2 anyagai adták, azonban a Szövetség saját hatáskörében ezt számos további, hasznos előadással egészítette ki. A hétvége során az alábbi modulok anyagait sajátíthatták el az edzők, kiváló előadásoknak lehettek szem- és fültanúi:

 1. Bevezető, képzési rendszer (Stépán Zsolt, Páder Zsófia)
 2. HOCRA-specifikus modul (Stépán Zsolt)
 3. Sportolói konzultációk – Athlete Consultations and Inductions (Páder Zsófia)
 4. Egészség és biztonság a képzési környezetben – Health and safety in the training environment  (Páder Zsófia)
 5. Sportjog (dr. Tóth Erzsébet)
 6. Polgári jogi felelősség, kép- és hanganyag rögzítés, adatvédelem (dr. Maklári-Papp Judit)
 7. Anti-dopping (Magyar Antidopping Csoport)
 8. Elsősegély (Dr. Demeter Balázs)
 9. OCR biztonságtechnikai előadás (Rozina Tamás)
 10. Edző vagy Coach? Kommunikációs alapok – Introduction to Coaching Processes (Páder Zsófia) 
 11. Az OCR-technika alapelemei, erőnléti edzések alapelvei – Principles of OCR Technique and Strength (Páder Zsófia)
 12. Futástechnika és állóképesség – Principles of Running Technique and Fitness (Stépán Zsolt)
 13. Edzéstervezés, edzéstartás – Planning and Instructing Training Sessions (Páder Zsófia)
 14. OCR gyakorlat

Fontos kiemelnünk, hogy a “C” licensszel rendelkező edzők kizárólag felnőtt korú, amatőr sportolókkal foglalkozhatnak — profi, illetve utánpótlás korú fiatalokkal végzett OCR-edzői tevékenységhez (megkezdett) felsőfokú tanulmányok szükségesek.

További képzések

A Szövetség tervei szerint a “C” licenszes edzők számára kötelező éves (ingyenes) továbbképzés 2024 tavaszán kerül megrendezésre, a következő alapképzés pedig 2024 őszén indul majd.

A 2023 szeptemberében indult egyetemi szintű (felsőfokú) BSc OCR-edzőképzés mellett a Szövetség jelenleg is tárgyalásokat folytat a középfokú (“OKJ”) képzésről, továbbá a mesterképzés elindítása is szerepel a középtávú tervek között. 

Akik nélkül…

A program kidolgozóinak, továbbá az előadóknak (Stépán Zsolt, Rozina Tamás, dr. Maklári-Papp Judit, Páder Zsófia, dr. Tóth Erzsébet, Dr. Demeter Balázs, Király László) ezúton is köszönjük munkájukat, a tanfolyamon részt vett edzőknek pedig gratulálunk a sikeres vizsgához, köszönjük a két hosszú nap során tanúsított kitartásukat és aktív figyelmüket! 

Köszönettel tartozunk továbbá a gyakorlati foglalkozáshoz Running Warriors által rendelkezésre bocsátott akadályokra, valamint az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem OCR-edző szakos levelezős hallgatóinak a keret felállításáért!