OCRsport.hu
Hírek az OCR világából

Röplabdától az OCRig (Páder Zsófia interjú)

0

A múlt hónapban készített interjút Páder Zsófiával a csupasport.hu, amiben Zsófi többek között mesél az őszi sérüléséről és arról, hogy vajon ott lesz-e a júniusi EB-n, Olaszországban, vagy sem. Valamint kiderül az is, milyen út vezetett számára a versenyszerű röplabdázástól az OCRig.

Páder Zsófia

Páder Zsófia hétszeres (OCR) magyar bajnok, és rendszeresen ér el szép sikereket nemzetközi versenyeken magyar színekben. Versenyzőként és edzőként is tevékenykedik sportágában, ám a 33 éves hölgy a közeljövőben biztosan nem állhat rajthoz, hiszen szeptemberben elszakadt a keresztszalagja, így most a rehabilitációját tölti.

„Jó ütemben halad a felépülésem – mondta a Csupasportnak Páder Zsófia. – Hat hét telt el a műtét óta, hosszú folyamat lesz a teljes felépülés. Egyelőre nehézségek nélkül zajlik a rehabilitáció, nem panaszkodom. Hogy mi történt? Szeptember 1-én az OCR országos bajnoki forduló mellett első alkalommal állítottak fel egy úgynevezett OCR100-as pályát is, ami valamelyest hasonló a Ninja Warriorhoz, száz méteren körülbelül húsz akadállyal.

Már a négy között voltunk a lányokkal, mikor az egyik palánkról rosszul érkeztem le a talajra, és elszakadt a keresztszalagom.

Az MRI alapján úgy tűnt, hogy a meniszkusz is sérült, a műtét során kiderült, hogy »csak« megrepedt. A sérüléstől a műtétig két hónap telt el, november ötödikén operáltak. A beavatkozást megelőző nyolc hetet úgynevezett előrehabilitácóval töltöttem. A műtét óta pedig szorgalmasan végzem a rehabilitációt: a gyógytorna mellett szobakerékpározom, és az úszás is előtérbe került. Egyedül élek, így az operáció utáni első időszak nehézkes volt, mivel két mankóval tudtam csak otthon közlekedni, ami nem volt egyszerű, ráadásul az elején eléggé fájt is a térdem. Az elmúlt évben összesen három bokasérülésem volt, idén pedig ez a térdsérülés – jövőre remélem, nem jön semmilyen probléma…”

A sportoló szerint hiába nincs test test elleni párharc a sportágában, az akadályok és az extrém talaj igencsak veszélyesek tudnak lenni.

„A mi sportágunkban minimális az egymással való kontakt, ám az akadályokról való leérkezés, leesés és az extrém talajviszonyok hasonló sérüléseket okozhatnak, mint a fizikai kontaktot igénylő sportágak. Úgy számolom, hogy augusztus vége, szeptember eleje körül kezdhetek el ismét versenyezni, addig pedig szorgalmasan követem a szakemberek utasításait.

Gyógytornázom, szobabiciklizem, úszom és vízitornázom, emellett már OCR-edzéseket is tartok, igaz, most nem mutatom be a gyakorlatokat.”

Páder Zsófia hattól huszonöt éves koráig versenyszerűen röplabdázott Szegeden az első és másodosztályban, valamint megfordult a svájci első osztályban is. Ezután költözött Budapestre, több sportágba is belekóstolt. Kipróbálta a crossfitet, a funkcionális és a konditermi edzést, az úszást és a futást is, majd 2016 őszén versenyzett először az OCR-ben. Gyorsan rájött, hogy ezt a sportot neki találták ki, hiszen az akadályokat az első pillanattól kezdve könnyedén vette, tudta, ha javít a futásteljesítményén, akkor szép sikerek várhatnak rá. Az OCR-versenyző néhány eseményt külön kiemelt, beszélt a vegyes érzelmeket kiváltó két évvel ezelőtti Európa-bajnokságról is.

Műtét után is lehet vidáman lábadozni

„Az egyik esemény, ami egyben siker és csalódás is, a 2019-es lengyelországi OCR Európa-bajnokság. Hatvanhét akadály volt egy tizenöt kilométeres pályán, én a hatvankettediknél hibáztam, így elvéreztem. Dobogóra csak az állhat, aki hibátlanul végigmegy a pályán, akkor nagyon csalódott voltam, de utólag azt gondolom, így is szép teljesítmény volt. Idén és tavaly elmaradt az Eb, de idén nyáron az első ultra távú versenyemen, a Spartan Ultra Malino Brdo nevű eseményen rögtön odaértem az első háromba, aminek nagyon örültem. Ötvenöt kilométeren 65 akadály volt, háromezer méteres szintkülönbséggel. Nekem inkább az akadályok leküzdése az erősségem, minél hosszabb a táv, annál inkább kijön a futásbéli »hiányosság«, ezért is örültem annyira ennek a bronzéremnek. A Bánkon rendezett országos bajnokságokon 2018-ban és 2019-ben is abszolút női bajnok lettem, erre is büszke vagyok. Idén tavasszal a koronavírus-járvány miatt kevés versenylehetőség akadt, ezért versenyszimulációs sorozatot szervezett a szövetség.

Ezeken jól szerepeltem, három megméretésen vettem részt, két arany és egy ezüst a mérleg.”

Páder Zsófia még nem tudja, hogy részt vehet-e a jövő évi Európa-bajnokságon, döntésénél sokat nyom majd a latban a felépülését segítő szakemberek véleménye.

„Az orvosom szerint van esélyem a jövő nyári Európa-bajnoki részvételre, de nem akarom elkapkodni a visszatérést. Ha idő előtt térek vissza a versenyzéshez, nagyobb az esély az újabb sérülésre, így valószínűbb, hogy csak 2023-ban indulok a kontinensviadalon. A gyógytornászom véleménye is sokat számít majd a döntésnél. A futást mindenesetre már tavasszal elkezdhetem, alig várom.”

cikk szerzője: Judi Ádám Nyitókép: Urbán Zsuzsanna

forrás: csupasport.hu