OCRsport.hu
Hírek az OCR világából

Öttusa bemutató edzés és sportági egyeztetés egy új időszámítás nyitányaként

0

Az öttusa tavasszal Budapesten bejelentett sportági újradefiniálása miatt a Magyar Öttusa Szövetség vezetősége és sportolói részt vettek egy bemutató edzésen és a Magyar Akadálysport Szövetség vezetőségével való kötetlen eszmecserén.

Az egyik legkomplexebb edzőpályán, a Sziget Ground-on szervezett eseményen többek között Martinek János és Kármán Sándor is kipróbálták az OCR akadályokat, de elsősorban a közeljövő legfontosabb kérdéseit és lehetőségeit egyeztették Stépán Zsolttal, Rozina Tamással és Tóth Viktorral, a pályákról, az eszközökről, a szabályokról és az edzésekről.

A jelenlévő, az ankarai öttusa világkupára készülő és ott az új sportágat versenyszerűen is kipróbáló fiatal versenyzők pedig Zimányi Gábor útmutatásai alapján próbálták ki az OCR akadálypálya számukra fontos elemeit, akadályait.

A délutáni programban szó esett a sportágak közötti együttműködésről, a versenyzők felkészítésének lehetőségeiről, a várható nehézségekről.

A hazai nyári öttusa programok, versenyek mellett megtalálhatóak lesznek az OCR akadálypálya elemei, hogy az öttusa iránt érdeklődők és a sportág jövőjéért aggódók is testközelből láthassák, sőt kipróbálhassák ezeket!

Mindkét sportág olimpiai szereplésében fontos lépés volt ez a döntés, az öttusa számára a bentmaradást segíti, az OCR számára a bekerülést, hiszen ezzel sokkal több látványos és izgalmas versenyszámmal bővülne az olimpiai játékok programja.

Az öttusa drasztikus megváltoztatása nagyon nagy vihart kavart, amely még most sem ült el, de egyre többen értik meg és látják be, hogy sok olyan szempont van, amely miatt ez a lépés valóban időszerű és elkerülhetetlen volt.

A tradíciók és a sport romantikája a lovaglás mellett szól, az állatokkal való bánásmóddal kapcsolatos változások, az emberi és edzői tényezők, a logisztika és a fenntarthatóság azonban ellene.

Az, hogy az OCR hogyan lett a lovaglás helyetti sportág egy külön történet, amelyre még visszatérünk.