OCRsport.hu
Hírek az OCR világából

OCR – Nagy lehetőségek előtt áll a sportág

0

2018-ban itthon sokat dolgoztak azon a Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetségnél, hogy minél nagyobb elismertsége legyen a világszinten egyre dinamikusabban fejlődő sportágnak. A 2019-es terveket Rozina Tamás alelnök foglalta össze.

Milyen évet zárt a Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetség, és milyen tervei vannak 2019-re?

Összességében pozitív érzésekkel és nagyon sok sikerrel hagytuk a hátunk mögött a 2018-as évet, idén pedig nagy terveink vannak. Tavaly sporttörténelmi volt az Európa-bajnokság, amelyen a szövetség először indított magyar versenyzőket. Martyin László érte el a legjobb eredményt, hiszen nyolcadik lett Dániában. Rajta kívül Erdősi Tímea Terézia állt rajthoz a kontinensbajnokságon. Amit fontosnak tartok a 2018-as évben komoly erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy tudják, illetve elfogadják a létezésünket. Szeretném megköszönni a szövetségben lévő kollégáknak a rengeteg munkát. Név szerint Stépán Zsoltnak, Zimányi Gábornak,Tóth Viktornak, akikkel úgy gondolom, hogy eredményes munkát végeztünk. A tervek szerint az idei lengyelországi Eb-re közel 40 fős csapattal megyünk. Óriási előrelépés ez, egyben nagy küzdelem is, mert ennek a finanszírozása komoly feladat.

Rozina Tamás

 

Mi az, ami ennyire népszerűvé teszi ezt a sportágat?

Több dolog közrejátszik ebben a folyamatban, de most hadd emeljem ki a nemzetközi szövetség munkáját, mint pozitívumot. A fő cél az, hogy egyre népszerűbbé tegyük az OCR márkát. Ezt jól katalizálta a világszerte látható Ninja Warriors sorozat. Ez nálunk sincs másképp: a Magyarországon is látott tévéműsorból jól ismert döntősök is lesznek a magyar válogatottban például. Szintén jót tesz a sportágnak az az egyre feszesebb szabályrendszer, amelyet a nemzetközi szövetség a profi sport irányába tol el, természetesen úgy, hogy a terepakadályfutásnak megmarad a szabadidős jellege is.

Itthon áprilisban indul az új szezon. Milyen évadra számít a szövetség?

Sokkal sikeresebbre, mint a tavalyi volt. Ambícióban verhetetlenek vagyunk, és ezt a kollégák is megerősítik.  Több távon rendeznek majd kupafutamokat, itt szeretném kiemelni, hogy a Pannon Hajsza is kupafutam lett ebben az évben, és ez pozitív. Lesz továbbá 1,5+ kilométeres Sprint OB-futam Szentesen. A klasszikus távok megmaradnak természetesen. Több katonai futam is lesz 2019-ben, és bízunk abban, hogy egyre többen kapnak kedvet a terepakadályfutáshoz, és akadálysporthoz, de hangsúlyozom: lesznek olyan versenyek, ahol követve a nemzetközi trendet, mi is kőkemény versenyszabályzatban fektetünk le mindent, ami egy profi megmérettetéshez kell.

A Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetség információi szerint a 2019-es hazai és a fontosabb nemzetközi OCR-versenyek listája a következő:

A Kupasorozat versenynaptára 2019:

04. 06., Kaposvár: III. KE CrossRun 4+, 8+ (Kupafutam)

04.20., szombat, Celldömölk: Vulcan run 8+, 15 + (Kupafutam, Eb-kvalifikáció)

04.27., szombat, Pilisszentiván: Extreme trail Hosszú OB 15+, 8+ (Kupafutam, Eb-kvalifikáció)

06.01, szombat, Pápa: MSR Open Közép OB: 12+ (Kupafutam, világbajnoki kvalifikáció)

06.08., Csesznek – Kisbükk Major: Pannonhajsza, 7+ km és 14+ km (Kupafutam)

06.15-16 Bánk: RW, 1+ sprint – Kupa futam (06.15., szombat), Rövid OB 4+ (VB kval.), 8+ Kupafutam és nyílt verseny

07.20, Szentes: Sprint OB 1.5+ (Kupafutam és Nyílt verseny)

08.20. Jászterep (Kupafutam és nyílt verseny)

09.14., Paks: Brutálatom 3+, 8+ (Kupafutam és nyílt verseny)

09.21 v. 28, Kamaraerdő, OCR Warriors: Sprint 1+ Kupadöntő