OCRsport.hu
Hírek az OCR világából

EGYÜTTMŰKÖDÉS A MAGYAR ÖTTUSA SZÖVETSÉG ÉS A MAGYARORSZÁGI OCR SPORT SZÖVETSÉG KÖZÖTT

0

A Nemzetküzi Öttusa Szövetség (UIPM) 2022. november 12-13. között tartotta meg a 72. kongresszusát, ahol többek között döntés született a lovaglást váltó új versenyszámról, az akadályfutásról is, mely hivatalosan is bevezetésre kerül a 2023-as idénytől kezdve a junior, az U19-es és az U17-es korosztályos Öttusa versenyeken. A kongresszust követően pedig a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) és a Magyarországi OCR Sport Szövetség elnöksége és kiemelt szakmai vezetői egyeztettek egymással a sportági együttműködésről, közös célokról, versenynaptárakról, edzésmunkáról és edzőképzésről.

A Magyar Öttusa Szövetség honlapján megjelent egy részletes beszámoló a 72. UIPM kongresszusról, melyben így fogalmaznak:

„Kettős feladat vár ránk, hiszen a felnőttek számára 2024-ben megrendezésre kerülő Párizsi Olimpiai Játékokon még a jelenleg ismert új formátumú, de a hagyományos összetételű öttusával kell harcba szállniuk az érmekért. Nagyon erős csapattal fogjuk megkezdeni a jövő évi olimpiai kvalifikációs időszakot, így bizakodóak vagyunk a kvótaszerzést illetően és reményeink szerint az ötkarikás játékokra is komoly éremesélyes nemzetként utazhatunk majd.

A kongresszuson történt szavazás alapján a fiatalabb korosztály számára ugyanakkor jövőre már lovaglás nélkül, az új versenyszámmal rendezik meg a nemzetközi viadalokat. Ez komoly kihívást jelent nemcsak a versenyzők, de a szakmai vezetés számára is.  A szövetség feladata az, hogy maximálisan kielégítse az új szám felkészüléséhez szükséges szakmai igényeket. Pontos specifikáció a jövő évi versenyrendszerrel kapcsolatban egyelőre nem készült, így bővebb tájékoztatást jelenleg nem tudunk nyújtani a témában.

Pozitívum számunkra, hogy a Magyarországi OCR Sport Szövetség felajánlotta a segítségét, amiért nagyon hálásak vagyunk, hiszen szükségünk lesz a támogatásukra, tapasztalatukra.

Továbbá folyamatos párbeszédet folytatunk a Sportért Felelős Államtitkársággal az öttusában bekövetkezett változások kapcsán, a támogatásukat élvezve szeretnénk mindent megtenni annak érdekében, hogy a UIPM által hozott döntés okozta komoly nehézségek ellenére a sportág fejlődőképes maradjon.”

A teljes beszámolót a Magyar Öttusa Szövetség honlapján, a pentathlon.hu -n olvashatjátok.