OCRsport.hu
Hírek az OCR világából

Dr Kovács-Pengő Boglárka – OCR bemutatkozás

0

2019 év végén felkértük az egyesületeket, hogy néhány általuk választott sportolójukat mutassák be. A szentesi Honvéd Rákoczi SE volt a leggyorsabb (ami nem véletlen, hiszen ők rendezték 2019-ben az OCR Sprint OB futamot…). És mivel a hölgyeké az elsőbbség…

Dr Kovács-Pengő Boglárka vagyok, a Honvéd Rákóczi SE sportolója. Több mint négy éve élek Szentesen, az egyetem után itt kezdtem el állatorvosi pályafutásomat. Korábban elsősorban a lovassportok világa érdekelt, évekig lovastornáztam. Az OCR versenyekkel 2015-ben ismerkedtem meg a férjemnek köszönhetően. Kezdetben nem volt bátorságom kipróbálni, de aztán egy kis bátorítás után 2016-ban vettem részt az első terepakadály futó versenyemen Pannonhalmán és gyakorlatilag azóta nincs megállás, beleszerettem ebbe a sportba.

Ebben az évben úgy döntöttünk nekivágunk a Terepakadály Futó Szövetség által kiírt versenysorozatnak, számos Országos Bajnoki futamon és Kupafutamon sikerült részt vennem és jó eredményeket elérnem. Folyamatosan nyomon követtük a pontverseny állását és mivel egész jól sikerültek a versenyek az év végére célommá vált, hogy a korcsoportom országos bajnoki címét megszerezzem, amely a kamaraerdei záró futamon sikerült is. Az év elején erre gondolni sem mertem volna, így hatalmas öröm volt, amikor átvehettem a kupát.

2020-ban szeretném ismét végig csinálni a hazai versenysorozatot és minél jobb helyezéseket elérni. Amennyiben lesz rá lehetőségem az OCR Európa-bajnokságon is szeretnék részt venni a Dolomitokban, mely a tavalyi videókat, képeket elnézve hatalmas élmény és kihívás lehetne számomra.

Az edzéseim nagyrészt Szentesen vannak, a Honvéd Rákóczi Sportegyesület terepakadály futó edzéseinek folyamatosan résztvevője vagyok. Sajnos a lakóhelyem környezetében hegyek egyáltalán nem találhatóak, így az emelkedőkre edzőteremben próbálok felkészülni. A futáson kívül különböző erősítő edzéseken is részt szoktam venni (kettlebell, TRX). A jövő évben remélem lesz lehetőségem több akadály edzésre, hogy az OCR versenyek karokat nem kímélő akadályait jobban tudjam teljesíteni.

Nagyon szeretek csapatban edzeni, sokszor könnyebb is egy fárasztó munkanap után, ha nem egyedül kell nekivágni az edzésnek. Az edzések mindig nagyon jó hangulatban telnek, az évek során egy remek kis csapat gyűlt össze itt Szentesen. Szívesen látunk új tagokat, bárki jöhet az edzésekre, aki kihívásra vágyik, szerintem nem fog csalódni.

A legemlékezetesebb versenyem a 2016-ban Revisteben megrendezett Beast volt. A legtöbb résztvevőnek talán a folyamatos esőzés, a hatalmas sár vagy az igencsak erős sodrású patak jut eszébe, de nekem mindezek ellenére ez volt a legszebb versenyem ugyanis a célban kérte meg a férjem a kezemet… (Gratulálunk! – a HOCRA vezetősége)

Véleményem szerint az OCR előtt nagy jövő áll, már most is hatalmas az érdeklődés a versenyek iránt. Sokak számára a versenyek, a felkészülés jelenti a kikapcsolódás a rohanó mindennapokban. Amennyiben sikerül olimpiai sportággá válni valószínűleg még több embert fog megmozgatni, több lehetőség lesz az utánpótlás, profi versenyzők nevelésre is.

Számomra a versenyekre történő felkészülés egyfajta kikapcsolódás is. A munkám során minden nap rengeteg problémát kell megoldanom, a nap végére úgy érzem szellemileg kimerültem, tele van a fejem gondolatokkal és ilyenkor számomra a legjobb érzés, amikor kimehetek a szabadba futni egyet, kiürül a fejem, csend van és teljesen ki tudok kapcsolni. A versenyek viszont inkább a határaim feszegetését jelentik, és mindig nagyon jó érzés amikor egy nehéz verseny után sikeresen átlépek a célvonalon.

Ha valakinek felkeltette az érdeklődését ez a sport ne habozzon, próbálja ki bátran, mert egy életre szóló élmény lesz. Nagyon sok csoport működik az országban, ahová bátran be lehet csatlakozni ha valaki úgy érzi nem elég felkészült. A legtöbb versenyen ráadásul lehetőség van csapatban menni így akár egymást is tudják segíteni a kezdő versenyzők. És nem csak élményeket, hanem rengeteg barátot is szerezhetünk az edzések, versenyek során. Azt azonban tudni kell mindenkinek, aki a jövőben versenyezni készül, hogy az OCR világa bizony függőséget okoz.

Honvéd Rákoczi Sportegyesület