OCRsport.hu
Hírek az OCR világából

ÖSSZEFOGLALÓ A TATAI OCR EB-RŐL

0

Lezárult a 2023 évi OCR Európa-bajnokság Tatán. A verseny legeredményesebb nemzetei a skandináv és a benelux államok, de a csehek is szép sikereket tudhatnak magukénak. A magyar sportolók közül is többen állhattak a dobogón, ami a hatalmas létszámot és a mezőny erősségét tekintve tiszteletet érdemlő eredmény. A programot a csapatverseny zárta, ahol szintén születtek emlékezetes pillanatok, küzdelmek. Forrás: www.terepsport.hu

Pénteken a 3 kilométeres OCR számban („short”) állt rajhoz több, mint 1000 sportoló Európa minden részéről. A nap indításaként az ELIT versenyzők rajtoltak, köztük a világ legjobbjai, korábbi Európa-bajnokok, címvédők, a magyar bajnokok. Elképzelhetetlenül magas intenztítással teljesítették a távot, mind a férfiak, mind a nők, bebizonyítva, hogy a sportág az elmúlt pár évben milyen hatalmas fejlődésen ment keresztül. Az akadályok nehézsége és számának növekedése ellenére a sportolók sebessége drasztikusan megnőtt, a legjobbak futótempója a 3 perces kilométereket közelítette, miközben voltak olyan szakaszok, ahol 100 méteren belül 3 nehéz akadályt is le kellett küzdeniük. Összesen 23-t. Így a legjobb átlagtempó 5 perc körüli kilométereket jelentett.

A szombati napon a 12 kilométeres OCR versenyben („standard”) hasonló létszámú mezőny állt rajthoz, 3 percenként 10 fős (az elit kategóriában 6 fős) csoportokban indultak a versenyzők. Nagyon hosszú és nehéz pályát állítottak össze a szervezők, ahol Tata szépségeit is megtekinthették a versenyzők. Néha alulnézetben… vagy a Tatai tóban futva.

Futás a tatai Öreg-tóban a szombati 12 km-es versenyszámban

Mivel itt sokkal több futás jutott az 53 akadály közötti szakaszokra, így a a legjobb átlagtempó 4:36 volt (Stijn Lagrand, az Elit verseny győztese). És ebben benne van a tóban futás pár száz métere (combig vízben), az út alatti alagútban való kúszás is!

Pénteken és szombaton folyamatosan zajlottak az OCR100 előfutamok, amelyeknek a döntőjére vasárnap került sor.

Strommer László, „Stromi” kétszer is első helyen végzett a kategóriájában.

Magyar sikerek

Strommer László a 3 kilométeres és a 12 kilométeres távon is győzelmet aratott az 55-59 évesek kategóriájában. A versenyzők között csak „Stromi”-ként ismert sportoló hihetetlen szívósággal és lendülettel mutatott példát minden korosztálynak.

Komondi Csaba is dobogóra állt, ő a 45-49 évesek kategóriájában ezüstérmes lett.

Szombaton a versenyzők még az 1397-1409 között épített Luxemburgi Zsigmond által építetett Tatai vár udvarán is keresztülfutottak.

Ez az első OCR Eb azóta, hogy a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) 2022. novemberben megtartott 72. kongresszusán megszületett az a döntés: az öttusában a lovaglást az OCR akadályfutó verseny fogja felváltani. Az átállás fokozatosan történik. A felnőtteknek a 2024-es párizsi olimpián még lesz lovaglás, viszont a 22 év alatti, fiatal öttusázók számára már 2023-tól kezdve a lovaglás helyett az OCR szerepel a versenyeken.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE!

Eredménylisták:

OCR European Championships 3 km

OCR European Championships Standard 12 km

OCR European Championships TEAM