OCRsport.hu
Hírek az OCR világából

LEZAJLOTT AZ ELSŐ OCR VILÁGBAJNOKSÁG BELGIUMBAN

0

2023. szeptember 14-17. között rendezte meg Genkben, Belgiumban a World Obstacle, az OCR világszövetsége a sportág első hivatalos világbajnokságát, a Nemzetközi Öttusa Szövetséggel (UIPM) kooperációban, amelyre összesen 2900 regisztráció érkezett 140 országból. Magyarországot egy népes, közel 100 fős csapat képviselte, akiknek összesen két aranyérmet, egy ezüstöt és két bronzérmet sikerült begyűjteniük.

A versenyszámok között 3 km-es rövid távú futam, 14 km-es standard távú futam, OCR100-as futamok és 6 km-es csapatverseny szerepelt. A versenyen para-futamok is indultak több para-kategóriában is, valamint a korosztályos Age Group kategóriában a rövid távon és a normál csapatversenyben gyerekek már 10 éves kortól indulhattak. Az országok nemzetközi szövetségei nemzeti férfi, női és vegyes csapatok kiállítására is jogosultak voltak, akik az országok egymás közötti nemzeti csapatversenyében mérettették meg magukat.

Az OCR100-as pálya — a magyar szervezésű OCR Európa-bajnoksághoz hasonlóan — egy nemzetközi szabványpálya, amelyen európa-bajnoki, világ- és Guiness-rekordok is születhetnek. A 3 km-es pálya több mint 20 akadályt, a 14 km-es pálya több mint 30 akadályt tartalmazott, a 6 km-es csapatversenyben pedig számos kooperatív feladat színesítette a palettát. 

Magyarországról 80 versenyző nevezett korosztályos AG (kvalifikációt igénylő) futamba és open (nyílt) futamba, a 3 km-es rövid távra 43 fő, a 14 km-es standard távra 25 fő, az OCR100-ra 7 fő, valamint a magyar szövetség 2 nemzeti csapatot (férfi és vegyes) is kiállított. Ezen túlmenően Magyarországot több mint 30 nemzetközileg is elismert versenybíró képviselte a helyszínen, szinte minden akadálynál lehetett hallani a magyar bírók buzdítását!

A 3 km-es rövid távon született magyar dobogós eredmények: 

Strommer László AG 55-59 aranyérem

Molnár Alexandra AG 25-29 ezüstérem

Komondi Csaba AG 45-49 bronzérem

Strommer László világbajnok 3 km-en az AG 55-59-es kategóriában.
Molnár Alexandra ezüstérmes lett 3 km-en az AG 25-29-es kategóriában.
Komondi Csaba bronzérmes lett 3 km-en az AG 45-49-es kategóriában.

A 14 km-es standard távon született magyar dobogós eredmények: 

Strommer László AG 55-59 aranyérem

Baranyi Sándor AG 55-59 bronzérem

Strommer László 14 km-en megszerezte második világbajnoki aranyérmét az AG 55-59-es kategóriában, míg Baranyi Sándor ugyanitt bronzérmes lett.

Teljes eredménylisták:

3 km-es eredménylistáért KATTINTS IDE!

14 km-es eredménylistáért KATTINTS IDE!

A nemzeti csapataink is derekasan helyt álltak, az Endrész Csaba-Miskolczi Roland-Szőgyényi Csaba által alkotott férfi nemzeti csapat az erős mezőnyben a 16. helyen végzett, míg a Szarka Tünde-Nagy Adrienn-Kanyó Krisztián által alkotott vegyes nemzeti csapat a 22. helyet szerezte meg.

A világbajnokság időtartama alatt a világszövetség aktuális éves kongresszusa is lezajlott, ahol a szövetség elnöksége képviseltette magát. A magyar delegáció a magyar szövetség képviseletében továbbá megtekintette a pályát, az akadályokat, részt vett a szükséges nemzetközi megbeszéléseken és képviselte a magyar versenyzők és versenybírók érdekeit. 

Szívből gratulálunk minden magyar versenyzőnek az eredményéhez, a részvételhez, köszönjük a versenybírók és önkéntesek munkáját ezúton is! Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország ilyen nagy létszámú versenyzői és versenybírói csapattal képviselte hazánkat és mutatta meg, hogy az OCR sport népszerűsítésében Európa-szinten és világszinten is elöl jár!

A VB három napjának összefoglaló videói: