OCRsport.hu
Hírek az OCR világából

Kvalifikációs versenyek és kritériumok

 

 

A Spartan versenyek 2024. január 1. napjától nem kvalifikációs futamok. 2023. december 31. napjáig a 2023-as évre irányadó szabályok alapján kvalifikációs futamnak minősültek, de január 1-től ez a kvalifikációs lehetőség megszűnik.  Elit kvalifikációval rendelkező versenyző a 2024-es OCR EB-n Elit és AG kategóriába is nevezhet, AG-ben kvalifikált versenyző csak AG kategóriába nevezhet. 

A nemzetközi trendekhez igazodás miatt 2024. január 1. napjától egy adott versenyen csak az kvalifikálhat, aki a KVALIFIKÁCIÓ MEGSZERZÉSE ELŐTT, A VERSENY IDŐPONTJÁBAN MÁR RENDELKEZIK OCR-KÁRTYÁVAL. Azaz, csak az tud majd 2024. január 1. napját követő versenyen EB és VB kvalifikációt szerezni, aki egy tagegyesület tagja és kiváltja a versenyt megelőzően az OCR-kártyát. Kvalifikálni az OCR-kártya birtokában lehetséges.

Aki versenyezni szeretne 2024-ben tagegyesület által szervezett kvalifikációs versenyen, azt kérjük, hogy IDŐBEN váltsa ki az OCR-kártyát! Különös tekintettel arra, hogy a kártya kiváltásának van egy adminisztrációs folyamata, díja, továbbá szükséges hozzá a sportorvosi igazolás is! Ne maradjon az utolsó pillanatra! Tervezzünk előre!

Ideiglenes OCR-kártya kibocsátására 2024-ben már nem lesz lehetőség.

Magyar tagegyesületek által szervezett versenyek 2024-ben – TERVEZET

(A 2024-es EB-re a kvalifikációs időszak 2024. április 30.-án zárul) A kvalifikációs feltételek kidolgozás alatt, hamarosan megosztjuk őket!

 • Március 23.VulcanRun Celldömölk – tervezett országos bajnoki és EB / VB kvalifikációs futam
 • Május 11.MFSE Alaptábor – egyeztetés alatt
 • Június 1-2.Extreme Trail Tokaj – egyeztetés alatt
 • Június 29.Running Warriors – tervezett országos bajnoki és EB / VB kvalifikációs futam
 • Július 27.Weekend Warriors Szentes – tervezett országos bajnoki és EB / VB kvalifikációs futam
 • Augusztus 17 vagy 24. – Hun-Harcos Lupa-tó – egyeztetés alatt
 • Szeptember 21.Extreme Trail Weekend Nyíregyháza – egyeztetés alatt
 • Szeptember 22.OCR Storm Szeged, Maty-ér – egyeztetés alatt
 • Október 5.Nagyatád magyar bajnokság – Running Warriors, 63. Bázis, OCR Storm SE összefogásban – tervezett országos bajnoki és EB / VB kvalifikációs futam

Bajnoki futamok 2023. május 1- 2023. december 31. között megrendezett kvalifikációs futamok listája

Bajnoki Futamok 2023. második félévben

 1. július 22. Weekend Warriors Szentes, 5 km-es OB futam (A versenyen kvalifikációt lehet szerezni a 2024-es OCR EB-re, illetve ha megrendezésre kerül a VB-re is.) A versenyen Elit és Age Group kategóriában kvalifikált minden olyan versenyző, aki a versenyszervező által megadott és a szövetség szakmai bizottsága által jóváhagyott szintidőn belül teljesítette a távot, legalább 1 db megmaradt karszalaggal, a szövetség által jóváhagyott versenyszabályoknak megfelelően.
 2. szeptember 9. – V. Nyíregyházi Extreme Trail Weekend,10 km, kupafutam, Nyíregyháza, Aquarius Élmény- és Parkfürdő (A versenyen kvalifikációt lehet szerezni a 2024-es OCR EB-re, illetve ha megrendezésre kerül a VB-re is.)  A versenyen kvalifikál Age Group-onként az első 10 ember – azzal, hogy maximum az adott verseny korosztályában (HOCRA korosztályok szerint) induló versenyzők 50%-a jogosult kvalifikációra! Páratlan versenyzői szám esetén a versenyzők javára döntenek (azaz, 7 induló esetén 4 kvalifikál, 11 induló esetén 6.) Roll-up, azaz kieséses rendszer nincs.
 3. szeptember 10. OCR STROM SE,5 km, Szeged, Maty-ér Olimpiai központ (A versenyen kvalifikációt lehet szerezni a 2024-es OCR EB-re, illetve ha megrendezésre kerül a VB-re is.)    A versenyen Age Groupban kvalifikál minden olyan versenyző, aki a versenyszervező által megadott és a szövetség szakmai bizottsága által jóváhagyott szintidőn belül teljesíti a távot, legalább 1 db megmaradt karszalaggal, a szövetség által jóváhagyott versenyszabályoknak megfelelően.

Kvalifikációs futamok 2023-ban (de nem bajnoki futamok):

 1. július 29. Spartan Sprint Vác
 2. október 14. Spartan Beast Komló
 3. október 15. Spartan SprintKomló

A 2023-ban irányadó kvalifikációs szabályok szerint Spartan versenyen kvalifikál Elitben az első 10 ember, illetve Age Group-onként az első 10 ember – azzal, hogy maximum az adott verseny korosztályában induló versenyzők 50%-a jogosult kvalifikációra! Páratlan versenyzői szám esetén a versenyzők javára döntenek (azaz, 7 induló esetén 4 kvalifikál, 11 induló esetén 6.) Roll-up, azaz kieséses rendszer nincs. Azaz, amiatt, mert esetleg a kategóriában egy adott versenyző előtt végzett másik versenyző kiesik (azaz, az EB-n nem indul), még nem jogosítja fel az egyébként eredetileg nem kvalifikált versenyzőt az indulásra (nem léphet be helyette).

 

2023-as EB-ről és VB-ről történő kvalifikáció
 

A Szövetség a 2023-as OCR Európabajnokság egyéni rövid és standard távját, valamint a 2023-as OCR Világbajnokság egyéni rövid és standard távját is elfogadja kvalifikációs versenynek, az azon résztvevő MAGYAR állampolgárságú sportolók tekintetében. Kvalifikálnak Elitben azon MAGYAR helyezettek, akik az Elit kategória első 20 helyén belül végeztek, valamint Age Group-ban azon MAGYAR állampolgárságú helyezettek, akik az Age Group kategória első 20 helyén belül végeztek. 

Elit kvalifikációval rendelkező versenyző a 2024-es OCR EB-n Elit és AG kategóriába is nevezhet, AG-ben kvalifikált versenyző csak AG kategóriába nevezhet. 

A 2023-as OCR EB eredményei az alábbi linken megtalálhatóak:

https://ocreuropeanchampionships.org/results-and-feedback/

A 2023-as OCR VB eredményei az alábbi linken megtalálhatóak:

https://mynextmatch.com/mnmEvent/results/world-obstacle-uipm-ocr-world-championships#/

 

Ha le szeretnéd tölteni a lenti dokumentumot KATTINTS IDE