OCRsport.hu
Hírek az OCR világából

Dobos Péter a kanadai OCR szövetség egyik vezetője

0

Dobos Péter a kanadai OCR szövetség egyik vezetője, akivel véletlenül futottam össze a nemzetközi levelezésben “Peter Dobos” néven. Természetesen rögtön írtam neki, hogy üdvözlöm Magyarországról, ő pedig magyarul válaszolt! Röviden leveleztünk, majd nem volt kérdés, hogy a közös érdeklődés (OCR, multisport, terepsport, Magyarország) miatt kérek tőle egy interjút, amibe azonnal bele is egyezett.

Miért éppen Kanada…? Mit szeretsz ott a legjobban, miért jó ott élni?

Nem én választottam, én már Kanadában születtem és nőttem fel. A szüleim vándoroltak ki 1956-ban és így már számomra ki volt jelölve az ország. A legjobb dolgok Kanadában – nem fontossági sorrendben: óriási rengetegek és hegyek minden mennyiségben, egy szabad és több száz éves liberális demokrácia (legalábbis most még az…), 4 teljesen elkülönülő csodálatos évszak, bár mindegyik reggel ködösen kezdődik és én a téllel is szeretem-gyűlölöm viszonyban vagyok.

Kanada nekem mindig is a vadon és a végtelen természet országa volt. Jó lehet ott sportolni! Te hogyan edzettél  az OCR előtt?

Középiskolában: sífutás, tollaslabda, atlétika.

Egyetem: tollaslabda.

1999 óta: kalandtúrák, kalandversenyek, tájfutás, hegyikerékpár, görkorcsolya, kajak és kenu (főleg vadvízen).

A kalandtúrák – főleg a többnaposak – nagyszerű élmények. Innen hogyan kerültél az kanadai OCR vezetőségébe?

dobos peter ocr canada 2020 ocr carry

Szerencsém volt, hiszen már régóta ismerem Ryan Atkinst a kalandversenyek és más off-road multisport versenyek kapcsán, mielőtt belevágott az OCR sportba. Tartottam vele a kapcsolatot, kísértem, majd én is versenyeztem… aztán egyszer csak ide értem.

Ryan nagyon komoly név ebben a sportban is! Vele komoly kalandokat lehet átélni. Te hogyan szeretted meg az OCR akadályfutást, miben más ez, mint a többi sport?

A legnagyobb érték, amit szeretek az OCR sportban az a határtalan változatossága a kalandoknak, kihívásoknak. Kicsit a sziklamászáshoz hasonlít, de minden akadály egy 3 dimenziós fizikai puzzle, változatosabban, mint a falakon. A legtöbb akadály változatos módokon küzdhető le, és ennek a kitalálása, a legjobb módszer az adott helyzetben nemcsak fizikai, hanem mentális kihívás is, ami igazán érdekesség, izgalmassá és szórakoztatóvá teszi az OCR-t.

Te kinek ajánlanád, hogyan látod a népszerűségét?

Mindenkinek, aki szeret játszani, aki gyerekkorában fára mászott (vagy szeretett volna), azoknak, aki szeretnének motivációt találni a mindennapjaikhoz, és a versenyzőknek, akik a saját sportágukban megszerzett tudást, edzettséget szeretnék más körülmények között tesztelni.

A szövetségben mivel foglalkozol, milyen terveid vannak? Mi a közeli és a távoli jövő?

dobos peter ocr canada 2020 atkins

Jelenleg a Nemzeti Bajnokság szervezőbizottságának vagyok a vezetője, több társammal a Obstacle Sports Canada (https://www.obstaclesports.ca/) szervezettől. Jelenleg többek között egy projektet irányítok, amelyben az elit versenyző Allison Tai és a férje vezetésével egy hatalmas és állandó akadálypálya épül éppen ezekben a hónapokban British Columbiában.

Nemrégiben kaptam meghívást a World OCR szakmai vezetőségébe (ott futottunk össze az internetes levelezésben Péterrel – a szerkesztő), hogy együtt dolgozzak Shaun Wildeval.

Valamint pályázok a Technikai Bizottság vezetői posztjára is.

Mit ajánlanál annak, aki OCR versenyre készül: OCR 10 parancsolat, amit mindenképpen be kell tartani annak, aki be akar jutni a célba?

  1. Találd meg azt a feladatot, ami a legjobban kikészít. Az emberek gyakran azt gyakorolják, amit tudnak, mert az sikerélményt ad. De a nehézségekben rejlenek a legnagyobb lehetőségek.
  2. A pihenőnapok az edzésprogramban nem felesleges hézagkitöltők az edzések között, hanem kritikus részei a felkészülésnek. Az edzésnek, a fejlődésnek két fő része van: a túlterhelés és a szuperkompenzáció. A második csak akkor történhet meg, ha kellő pihenő időt biztosítunk a szervezetnek.
  3. Az OCR alapvető eleme a futás, a legtöbb versenyen sok időt tölt az ember futva. Legyél jó futó!
  4. Vizsgáld meg, hogy a sebességed és az állóképességed milyen viszonyban vannak egymással. Dolgozz azon, hogy ezek egyensúlyban legyenek!
  5. A futóedzések tartalmazzanak technika edzéseket, nehéz terepet, lejtőzést is, ne csak síkon és emelkedőn eddzél!
  6. A legtöbb sportoló túl lassan edz a sebességi edzésen és túl gyorsan az állóképességin. Figyelj oda a sebességre, mindig a megfelelőt válasszad!
  7. Erősítsd a fogásodat! Próbálj minél többféle markolat erősítést: fa, fém, sima, érdes, kemény, puha, vékony, vastag, fix, mozgó… Legyen változatos az edzés és figyeld a versenyeken várható kihívásokat is!
  8. A dead hang (függeszkedésben teljes elengedés, lógás) nem annyira hasznos, csak nyújtásra jó. Találd meg a saját fix pontodat, mielőtt teljesen kinyúlnának az izmaid. Ha még magasabban vagy, akkor vannak lehetőségeid a mozgásra, míg ha be vagy ragadva egy eszközön, onnan nehezen tudsz mozdulni. Ez arra emlékeztet,hogy tanuljak meg ellazulni mozgás közben.
  9. Fontold meg az akadályspecifikus edzéseket. Akadályonként 2-3 technikát próbálj ki és gyakorolj is (gyors, biztonságos, hatékony… stb.). Ha nincsen hozzáférésed akadályokhoz, akkor videón nagyon sok példa megtalálható, legalább nézzed meg és próbáld beilleszteni a programodba, amit tudsz.
  10. Legyél kétoldalas az akadályokon! Ne mindig ugyanazzal a lábbal, kézzel, oldallal menjén, ugorjál, gyakorold a különböző oldalakat, irányokat. Ez nemcsak a hatékonyságot növeli, hanem csökkenti a sérülések esélyét is!

 Köszönöm, remélem hamarosan találkozunk!

Forrás: www.akadalyfutas.hu