OCRsport.hu
Hírek az OCR világából

Az OCR története, az ókortól napjainkig

0

Az ókori olimpiai játékoktól kezdve egészen korunkig a sportolóknak mindig voltak olyan kihívásaik, amelyekben akadályokat kellett legyőzni, leküzdeni. Az ókori olimpiai pentathlonhoz öt versenyszám tartozott egy nap alatt. A stadionban kezdődött rövid futással, majd gerely hajítás, diszkoszvetés, távolugrás és végül a birkózás következett. Ezt a multisport eseményt először a 18. ókori olimpián rendezték meg Kr. e. 708-ban, és nagyon hasonlított a mai OCR versenyekre, amelyek magukban foglalják a futást, a dárdát, az ugrást, mászást és a birkózást a különböző súlyokkal, tárgyakkal ( egyes versenyeken valódi birkózással lehet bejutni a célba). Az OCR alapvetően tehát ókori olimpiai ősökkel büszkélkedő sportág!

Ráadásul a modern olimpiai játékokon 1900-ban volt egy alig ismert szám: 200 m akadályúszás! Öt nemzet 12 sportolója állt rajthoz. A 200 m úszás alatt 2 átmászós és 1 alámerülős akadályt kellett leküzdeniük. A döntőben az ausztrál Frederick Lane győzött (2:28:4) az osztrák Otto Wahle (2:40:0) előtt. Harmadik helyen a brit Peter Kemp érkezett célba (2:47:3).

Az első mai értelemben vett hivatalos (katonai) OCR versenyt 1947 augusztusában rendezték meg a francia Henri Debrus kapitány kezdeményezésére, aki a hagyományos öttusát szerette volna a modern katonai elveknek megfelelően a kiképzéshez alakítani. Akkor még ejtőernyős ugrással kezdődött a verseny, majd 20 km terepfutás, gyaloglás következett és közben kúszó, mászó, függeszkedő, cipelő és egyensúlyi akadályokat kellett leküzdeni, természetesen további katonai gyakorlatokkal kiegészítve (gránátdobás, célbalövés). A holland ejtőernyősök kiképzését vette alapul – a hollandok azóta is kimagaslóan jók az OCR sportban! 1950 óta évenkénti világbajnokságon mérik össze az erejüket a katonák.

A holland és belga sportolók körében azóta is népszerű ez a fajta katonai sportág, de ők nem törődtek vele, hogy egészen napjainkig nem lett világszerte közkedvelt. 1987-ben az USA-ban a Tough Guy nevű verseny volt az első, amelyik nemzetközi publicitással rendelkezett, Itt már a marketingben is láttak értéket, szerették volna a sportot népszerűsíteni, több versenyzőt elérni. 

A 80-as 90-es években egyre több versenyt rendeztek, ami lassan megalapozta a sport mai népszerűségét, de a nagy áttörést egy igazán komoly marketing ötlet hozta meg, hiszen akkoriban az emberek többsége még a betonon, az országúton vagy a teremben tudta csak elképzelni a sportolást. 2010-ben elindult a Spartan Race versenysorozat, amely nagyságrendekkel megnövelte az OCR sport ismertségét. Innentől kezdve már nemcsak „kevesek” hobbija volt ez a sport, hanem pillanatok alatt vágyott cél lett rengeteg aktív ember számára.

Az OCR persze ennél sokkal több, egészen más típusú versenyeket és próbákat is jelent. Az OCR sportág nemzetközi szövetsége (FISO – Fédération Internationale de Sports d’Obstacles) 2014-ben alakult és jelenleg már több, mint 80 ország képviselői alkotják a tagságát. A magyar Szövetség (HOCRA – Hungarian OCR Association / Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetség) 2017-ben csatlakozott a nemzetközi szervezethez. Hamar világossá vált mindenki számára, hogy a jövő egyik kiemelkedő olimpiai sportága lehet az OCR. Jelenleg a bejegyzési fázisában tart a folyamat, nagy valószínűséggel a GAISF és az IOC még 2019-ben bejegyzi az OCR sportágat.

Az OCR versenyszámai 2018 decemberében nyertek felvételt a 2019-es délkelet-ázsiai Nemzetközi Multisport Játékokba. Ezek a távok: 100 m, 400 m és 5 km. A SEA Játékok a Délkelet-ázsiai Játékok Szövetségének (SEAGF) szabályozása alatt állnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) és az ázsiai olimpiai tanács (OCA) felügyelete mellett.

Az OCR sportág legfrissebb jelenkori és az IOC-hez beadott definíciója: „az OCR olyan sporttevékenység, amelyben előrehaladás közben különböző akadályokat kell leküzdeni”.

Az OCR sportág atlétikával való összehaosnlítása és névmagyarázata itt olvasható.