OCRsport.hu
Hírek az OCR világából

Az OCR helyzete 2020 végén

0

A FISO közzétette a hivatlos közleményét arról, hogy az OCR sport milyen eredménnyel zárta a 2020-as évet illetve milyen kilátásokkal indul majd neki a következő időszaknak.

Az idei évben a járványhelyzet miatt a világ minden országában hatalmas visszaesés volt tapasztalható az események és a versenyen résztvevők számában. Ez sajnos nem meglepő, hiszen a legtöbb országban a sportrendezvények is szigorú korlátozások alá estek.

2020 tavaszán a GAISF tavaszi kongresszusára volt időzítve az OCR hivatalossá válásáról való szavazás. Ezt a koronavírus helyzet miatt 2021-re halasztották, ahogyan ez több más sportág esetében is történt. Ez mindenképpen szomorú tény, de a sok idei verseny, esemény elmaradása legalább ennyire szomorú. Elmaradt az EB, a VB és több más kiemelt nemzetközi verseny.

Ugyanakkor ez lehetőséget adott arra, hogy a sportág nagyobb belső fejlődésen menjen keresztül.

Az OCR az egyik olyan sportág, amelynek helye lenne minden iskolában, minden tantervben, hiszen az eszközkészlete, a műveléséhez szükséges feltételek olyan rugalmasak és sokrétűen kezelhetőek, a mozgásformák és a kihívások annyira sokszínűek, hogy szinte nincsen olyan korosztály és nincsen olyan ember, aki ne találhatná meg a számára legjobb és legszórakoztatóbb formáját a sportolásnak.

Az olimpiai bejegyzés szempontjából ez is egy fontos kérdés, hiszen olyan sportról beszélünk, amelynek már most hatalmas tábora van, sokan és sok helyen gyakorolják, óriási potenciál van benne, ráadásul látványos, izgalmas és jól megmutatható.

A fiatalabb korosztályok inkább a „ninja” és a „parkour”, az idősebbek az „OCR” és az „Adventure Racing” iránt érdeklődnek, de a sportági összefogás azt a célt is szolgálja, hogy az alapokat közösen teremtsük meg, azaz pl. egy OCR versenyző is legyen tisztában a parkour alapjaival, vagy egy ninja is ismerje és gyakorolja az AR technikáit.

2019-ben a GAISF (Nemzetközi Versenysport Szövetség) minden tagsági kritériumát teljesítettünk, 2020 végére mintegy 140 országban lesz hivatalos a nemzeti OCR szövetség.

Ian Adamson a FISO elnöke

A döntés pedig, amely eldönti az OCR sportág sorást 2021-ben, Jekatyerinburgban lesz!

https://www.sportaccord.sport/

A cikk bővebben a Sportime Magazin 2020/5 számában olvasható.